tiistai 22. syyskuuta 2015

Asumisjärjestelyistä ja jostakin tärkeämmästä

Tässä raportissa tarkastellaan asumisjärjestelyjä Pietarin valtiollisen polyteknillisen yliopiston asuntolassa numero 8. Rajoitan tarkastelun Ulitsa Hlopina 9:n rakennuksen 2 lähimaastoon. Tässä kirjoituksessa ei tarkastella muita mahdollisia asumismuotoja eikä muita asuinrakennuksia. Tarkastelun pääpainopiste on rakennuksen kahdessa alimmassa kerroksessa, joissa vaihto-opiskelijat majoittuvat ja joissa sijaitsevat asuntolan hallinnolliset tilat. Hallinnollisten tilojen yksityiskohtiin, tutkinto-opiskelijoiden kerroksiin tai tyttöjen puolelle ei tässä tarkastelussa kajota. Tarkastelussa lähestytään asumisjärjestelyjä viihteellisesti, mutta päätavoite on tuoda esille asuntolan arki realistisesti.

Rakennuksen yleiskuvaus


Pietari suuren valtiollisen polyteknillisen yliopiston opiskelijoille suunnattu asuntola numero 8 (kuva 1) sijaitsee Ulitsa Hlopina (Hlopinin katu) 9:ssä. Katu on nimetty solialistisen tyän sankarin, radiokemisti Vitali Hlopinin mukaan. Perimätiedon mukaan rakennus on otettu käyttöön huhtikuussa noin 100 vuotta Babushkan syntymän jälkeen. Rakennuksen päävärit ovat vaalean keltainen ja harmaa. Tulevaisuudessa on odotettavissa rakennuksen muuttuminen kellertävästä ruskeaksi sekä entistä harmaammaksi.

Kuva 1.  Pietarin valtiollisen polyteknillisen yliopiston asuntola numero 8.

Asuinkerroksia on kuusi. Alimmassa kerroksessa toimii hostelli, jossa asukkaiden vanhemmat saavat majoittua vieraillessaan Pietarissa. Toisessa kerroksessa majoittuvat vaihto-opiskelijat. Ylemmissä kerroksissa majoittuu tutkinto-opiskelijoita, jotka kirjoittajan käsityksen mukaan ovat kotoisin pääasiassa Venäjältä sekä Kazakstanista. Asuntolan vaihto-opiskelijat ovat pääasiassa Euroopasta. Muualta tulleet vaihto- ja tutkinto-opiskelijat majoitetaan kirjoittajan käsityksen mukaan usein muissa asuntoloissa, joiden kunto vaikuttaa ulkopuolelta silmämääräisesti tarkasteltuna heikommalta. 

Rakennuksen pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä toimii vesikiertoinen patterilämmitys (suora kaukolämpö). Primäärienergialähteenä lienee jokin fossiilisista polttoaineista.

Piha-alueet


Piha-alueen suosituin ajanviettopaikka on rakennuksen pääoven lähistöllä sijaitseva penkki sekä rappusten kaiteet (kuva 1). Suosituimmat harrastukset alueella ovat tupakan polttaminen sekä seurustelu. Pihaan on istutettu erinäisiä puskia, joiden pääasiallinen kukinta-aika ei ole syyskuussa. Nurmikko, katukiveykset sekä asvaltti rakennuksen liepeillä ovat hyväkuntoisia. Piha-alueella on roskasäiliö, joka on myös muiden kuin asuntolan väen käytössä. Roskasäiliön ympäristössä on mahdollista nähdä villieläimiä. Yleisimpiä eläinlajeja asuntolarakennuksen ympäristössä ovat varislinnut ja pulut. Karhuja tai susia ei ole toistaiseksi havaittu.

Hallinnolliset tilat


Ensimmäisessä kerroksessa on asuntolan johtajan työhuone. Asuntolan väen liikkumista valvotaan ulko-oven välittömässä läheisyydessä olevalla kulunvalvontapaikalla (kuva 2), jossa kulkua rajoittavana fyysisenä esteenä toimii sähköinen portti. Ovet ovat lukitut ympäri vuorokauden. Ovet ja portti aukeavat sähköisellä kortilla klo 06.00 ja 01.00 välisenä aikana. 01.00 – 06.00 asuntolaan ei ole pääsyä, ellei ole hyvissä väleissä asuntolan korkeinta valtaa käyttävän Babushkan kanssa.

Kuva 2.  Asuntolan kulunvalvontapaikka. Babushka on pois työpisteeltään.


Hostellihuoneet


Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevien hostellihuoneiden varusteluun kuuluu kerrossänky, tavallinen sänky, kolme kirjoituspöytää, vaihteleva määrä kaappeja, jääkaappi, televisio sekä vedenkeitin. Kaksi huonetta jakavat saman suihkuhuoneen sekä käymälän. Suihkuhuoneen varustukseen kuuluvat lattiakaivo, pyyhkeenkuivausteline ja suihkuverho. Ovessa on lukko. Käymälän varustukseen kuuluvat istuin, harja, paperiteline, lavuaari ja peili. Myös käymälän ovessa on lukko. Hostellihuoneen ovea ei kaikissa huoneissa saa suljettua hienostuneesti, vaan sulkemisessa on käytettävä voimakeinoja.

Asuinhuoneet


Asuinhuoneet ovat asuntolan tärkein osa (kuva 3). Yhdellä käytävällä (kuva 4) on kahdeksan kahden asuinhuoneen kommuunia. Huoneiden perusrakenne on keskenään samantyyppinen. Kalustoon kuuluu kerrossänky, sänky, jääkaappi, kolme kirjoituspöytää, kolme yöpöytää, kolme tuolia ja kaappeja. Petivaatteet sekä niiden huoltaminen ovat asuntolan tarjoamia palveluita. Päiväpeitteen kuosi ei vastaa vaativan espoolaiskylterin esteettisiä tottumuksia, mutta eipä vastaa kovin moni muukaan seikka asuntolassamme (ainoan poikkeuksen saattavat tehdä toisen kerroksen asukkaat, joiden vertaansa vailla olevaa tyylitajua ihaillaan useissa kaupungin anniskeluravintoloissa).  

Kuva 3.  Asuinhuone tyypillisessä asussaan


Kuva 4.  Toisen kerroksen käytävä

Asuinhuoneissa on kattava sähkönjakeluverkosto sekä toimivat verkkoyhteydet. Verkkoyhteyden käyttöön saamiseksi tarvitaan hyvää venäjänkielen taitoa sekä neuvottelutaitoja. Jos mainittuja edellytyksiä ei ole, on huoneessa käytössä internjet. Verkkoyhteyden nopeus on noin 95 MB/s, joka täyttää vaativankin käyttäjän tarpeet.

Asuinhuoneiden seinät ovat keltaiseksi maalattua lasikuitutapettia ja lattiat laminaattia. Kahdelle huoneelle yhteisessä eteistilassa lasikuitutapetti on maalattu valkoiseksi ja lattian pintamateriaalina on hienostunut keraaminen laatta. Eteistilan seiniin on kiinnitetty vaateripustimia. Asukkaat saavat varustella huoneensa omien mieltymystensä mukaisesti. Vedenkeittimet ja erilaiset älylaitteet ovat yleisiä. Ainakin yhdessä huoneessa on televisio, jonka asukkaat ovat itse ostaneet paikallisesta liikkeestä.

Yhteiset tilat


Jokaisessa kerroksessa on pääsy hissiin sekä huhupuheiden mukaan jonkinlainen yhteinen ajanviettotila, jota ei vielä ole otettu käyttöön. Käytävän päissä on keittiöt, joiden varustukseen kuuluu keittolevyjä, lavuaareja sekä mikroaaltouuni (kuva 5). Valitettavasti uunia ei ole. Keittiön siisteysaste on vaihteleva ja on riippuvainen keittiön käyttäjäkunnasta. Kokemukseni mukaan ainakin suomalaiset ja saksalaiset jättävät keittiön siistiin kuntoon. Keittiön tasot pyyhitään päivittäin.

Kuva 5.  Asuntolan keittiö. 

Asuntolan alimmassa kerroksessa on pesula (kuva 6), joiden koneet toimivat kymmenen ruplan kolikoilla. Pesu maksaa 100 ruplaa (noin 1,35 €) ja kuivausrummun käyttö 70 ruplaa (noin 95 snt). Pesulan seinällä on kolikonvaihtokone, joka joko hyväksyy tai ei hyväksy sadan ruplan seteliä.
Hissi toimii moitteetta ja on siisti, mutta kyydin pehmeys ei vastaa länsimaisia standardeja.

Kuva 6.  Pesulan pesukoneet ja vihreä LVI-patentti.

Asukkaiden välinen viestintä


Asuntolan vaihto-opiskelijoiden pääasiallinen viestintä on puheviestintää. Puheviestinnän rajallisen kantavuuden vuoksi käyttöön on otettu WhatsApp-kanava ”Good Luck in the ГУЛАГ”, jossa viestintä on aktiivista, monimuotoista ja tarkoitettu vain asianomaisten käyttöön ajoittain esiintyvän arkaluontoisen materiaalin vuoksi.

Asuntolan vaihto-opiskelijoiden keskuudessa yleisimmät kielet ovat englanti, ralli Englanti, saksa, hollanti ja suomi. Ranskaa ja muita turhia kieliä kuulee silloin tällöin, mutta koska ne ovat turhia, niitä ei juuri käytetä. Joskus syntyy väärinkäsityksiä, kun tottumaton luulee luunpalan jääneen hollantia puhuvan kurkkuun. Asiasta selvitään yleensä keskustelulla ja selkään taputtelulla.

Puheviestinnän voimakkuus riippuu useista tekijöistä, joista tärkeimmät ovat viestintään osallistuvien henkilöiden tuttavallisuuden aste, mahdollinen päihteiden käyttö sekä kriittiset tilanteet FIFA-jalkapallopelissä. Haasteellisinta puheviestintä on keittiöissä, joiden akustinen suunnittelu on jäänyt vajavaiseksi. Akustiikan parantaminen munakennoin on työn alla. Projektia johtaa saksalainen insinööri, joten onnistumisesta ei ole epäilystä.

Asuntolan hallinnointi


Asuntolan johtaja työskentelee päiväsaikaan, jolloin asukkaat asuntolassa elävät kiltisti monikulttuurisessa kuplassa. Yleisesti tunnettua on, että korkeinta valtaa asuntolassa käyttää Babushka, jota voidaan hätätilanteessa kutsua myös Gestapoksi. Jälkimmäisen nimityksen turhaa käyttöä tulee välttää. Nimityksen käyttö rajoittuu tilanteisiin, joissa Babushka lähestyy uhkaavasti päihteitä käyttävien vaihto-opiskelijoiden kerrosta. Nimitys toimii myös yleisenä varoituksena asukkaiden viestintäkanavissa.


Yhteenveto


Pietarin valtiollisen polyteknillisen yliopiston asuntola numero 8 on oiva majoituskohde vaihto-opiskeluvuotta viettävälle ottaen huomioon asumiskustannukset. Jossain oli puhetta, että asuminen maksaisi noin 100 €/kk, mutta vielä ei ole kukaan vuokraa perinyt.

Kuva 7.  Asuntolan ulkoseinässä oleva kyltti, josta ilmenee asuntolan numero sekä osoite.


Asuntolassa vallitsee hyvä yhteishenki ja henkilökunta suhtautuu asukkaisiin kuin toisiin ihmisiin. Asuntolan puutteita ovat suomalaisittain kehno rakennustöiden viimeistelyn taso sekä uunien puutuminen keittiöstä. Pietarin supermarketeista löytyy ruhon osia moneen lähtöön ja uunissa kypsentäminen on kirjoittajan kokemuksen mukaan ruoanlaittomuoto vertaansa vailla.

----------------------------------------------------------

Tänään on kulunut tasan viisi vuotta siitä, kun ehdotin sinulle, että josko alettaisiin tapailemaan useammin ja vakavammin. 

Joinakin päivinä yhteinen elämämme on ollut niin vaikeaa, että moni olisi luovuttanut. Eivätkä viime päivätkään ole olleet helppoja. Minä olen täällä ja sinä olet siellä huolehtimassa kodistamme ja koirastamme. 

En lepertele enempää. Tässä on tarpeeksi. Kaikista raskailta tuntuvista tilanteista huolimatta:

Olit puolisoni silloin. Olet puolisoni nyt.




3 kommenttia: